Rodzaje zdrowych zup.

W tym artykule przyjrzymy się korzyściom płynącym ze spożywania zdrowych zup. Te dania zapewniają dodatkowy sposób na codzienne spożywanie porcji owoców i warzyw. Dobrze przyrządzona zupa może zawierać do trzech lub czterech porcji owoców i warzyw.

Nawet wegetarianie i weganie mogą czerpać korzyści ze spożywania odpowiednio przyrządzonych zup.

Rosół z makaronem.

Korzyści zdrowotne makaronu i kurczaka są dobrze znane, ale jest jeszcze jedna strona tego klasycznego dania, o której większość ludzi nie wie. Oprócz tego, że jest niesamowicie pyszna, ta zupa jest również fantastycznym wyborem dla dzieci. Gotowanie kurczaka i warzyw w bulionie zamiast w wodzie pomoże zwiększyć ich walory smakowe. Pyszny rosół z kurczakiem to idealny posiłek zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.

Wegańska zupa ziemniaczano-porowa.

Zdrowa zupa ziemniaczano-porowa jest doskonałym źródłem witamin, potasu i przeciwutleniaczy. Warzywa te należą do rodziny allium, która obejmuje również cebulę i czosnek. Te produkty mają wiele korzyści zdrowotnych, w tym zapobiegają rakowi. Ziemniaki i pory mają również wiele innych zalet, w tym smak. Ponadto są bogate w błonnik i dostarczają ważnych składników odżywczych, takich jak kwas foliowy i witamina A.

Tofu poprawia zdrowie serca.

Jedzenie tofu może pomóc chronić serce poprzez obniżenie poziomu złego cholesterolu.

  • Soja jest bogata w błonnik i wielonienasycone tłuszcze, które mogą zastąpić tłuszcze nasycone znajdujące się w mięsie.
  • Białko sojowe może pomóc obniżyć poziom cholesterolu LDL i obniżyć ryzyko chorób serca.
  • Produkty sojowe mogą również obniżać ciśnienie krwi i zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
  • Oprócz korzyści zdrowotnych dla serca tofu zawiera związki przeciwzapalne.

Zupa pomidorowa może działać przeciwzapalnie.

Zupa pomidorowa jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko stanów zapalnych i nowotworów . Pomidory zawierają również karotenoidy, witaminę A i likopen, które  regulują metabolizm i zwiększają gęstość mineralną kości . Właściwości te mogą również zmniejszać ryzyko złamań. W rezultacie jedzenie zupy pomidorowej może  obniżyć ryzyko rozwoju choroby zwyrodnieniowej stawów lub reumatoidalnego zapalenia stawów .

Zupy warzywne są niskokaloryczne.

Zupy warzywne stanowią świetną przekąskę i można je wykorzystać jako szybki posiłek, gdy nie masz czasu na przyrządzanie pełnego posiłku. Możesz również chodzić zupę i podgrzać ją później.

Jeśli nie masz kuchenki mikrofalowej, możesz ją również podgrzać na kuchence gazowej lub elektrycznej.

Autor

  • Z wykształcenia dziennikarz. Jest redaktorem kilku stron o tematyce doradczej. W swojej pracy skupia się na profesjonalizmie i solidnym podejściu do relacji z klientem. Pasjonat polskiej kultury i zabytków.

1 thought on “Rodzaje zdrowych zup.”

  1. Oprócz zdrowych zup zwracam także uwagę na odpowiednią ilość nabiału w diecie. Już dzieci wiedzą, że mleko to doskonałe źródło wapnia i białka. Ponieważ zależy mi na zdrowych kościach piję je dosyć często.

Dodaj komentarz